Dr. Stanley Greenspan tarafından geliştirilen DIR Floortime modeli, karşılıklı etkileşim yolu ile çocuğun sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimini desteklemeyi hedefler.
İletişim Problemleri, Dil ve Konuşma Güçlükleri, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Sosyal ve Duygusal Problemler, Dürtü Kontrol Sorunları, Otizm Spektrum Bozuklukları, Gelişimsel Sorunlar yaşayan çocuklarda floortime terapisi etkin bir şekilde kullanılabilir.
DIR Floortime yaklaşımı; çocuğun gelişimsel özellikleri ve bireysel farklılıklarına uygun bir müdahale programı hazırlayarak doğru iletişim yollarının tespit edilebilmesini sağlar.
DIR Floortime, gerekli eğitimleri tamamlamış olan uzman terapistler tarafından uygulanabilir.
D : Gelişimsel (Developmental)
Gelişimsel Bölüm, çocuğun gelişimsel olarak hangi düzeyde olduğunu belirlemek ve uygun bir müdahale programı planlayabilmek için önemlidir. Altı tane Fonksiyonel-Duygusal Gelişim Basamağını (FEDL) kapsar.
- Regülasyon ve ortak dikkat
- Birliktelik
- Karşılıklılık (İki yönlü iletişim)
- Sosyal problem çözme
- Sembolik düşünce
- Düşünceler arasında köprü kurabilme, mantık çerçevesinde düşünebilme.
I : Bireysel Farklılıklar (Indıvıdual-Dıfferences)
Bireysel farklılıklar bölümü, çocuğun çevresinden gelen uyaranları ne şekilde işlediği ve tepki oluşturduğu ile ilgilidir.
Örneğin bir çocuk sese karşı hiposensitif olabilir ya da başka bir çocuk sesten hoşlanmayabilir ve uzaklaşabilir (hipersensitif).
R : İlişki Temelli Bölüm (Relationship Based)
Çocuğun içinde bulunduğu sosyal ortamda güven veren karşılıklı etkileşim yoluyla kurulan ilişki, gelişimini destekleyecek sağlam bir temel oluşturur.